De 10 beste Belgische sporters aller tijden 0

Wie zijn de beste Belgische sporters aller tijden

Ken jij Gaston Roelants en Stefan Everts? Zij behoren namelijk tot de beste sporters uit de geschiedenis van ons belgenlandje. Doorheen de jaren werden in België verschillende topsporters geboren. We kenden brilliante voetballers, de beste sprinters, werden wereldkampioen in het hockey en zelfs in het moddervoetbal kenden we gouden tijden. Maar wie waren nu eigenlijk de 10 beste Belgische sporters uit onze geschiedenis?

Ulla Werbrouck

Onder leiding van judocoach en politieker Jean-Marie Dedecker groeide Werbrouck uit tot een topjudoka en een bekend gezicht in de Belgische politiek. Haar sportieve hoogdagen beleefde ze in de jaren 90. In deze periode werd ze olympisch kampioene en zevenmaal Europees kampioene. Dat is nog niet alles! Ze is ook recordhoudster met 13 opeenvolgende podiumplaatsen op Europese kampioenschappen, een ongelooflijke prestatie.

Stefan Everts

Als zoon van viervoudig wereldkampioen Harry Everts domineerde Stefan in de periode 1990-2006 de motorcross. Hij wordt internationaal nog steeds gezien als de beste motorcrosser aller tijden. In zijn 16 jaar als prof werd hij 10 maal wereldkampioen en won hij 101 GP’s.

Tia Hellebaut

Deze topsportster startte haar carrière als meerkampster, later specialiseerde ze zich in het hoogspringen. In deze discipline behoorde ze tot de absolute wereldtop. Op de Olympische Spelen in 2008 sprong ze over 2.05 meter wat goed was voor een gouden medaille. Ook werd ze tweemaal Europees kampioen en behaalde ze goud op het wereldkampioenschap indooratletiek vijfkamp.

Justine Henin

De Luikse Justine Henin, ook wel bekend als Juju, wordt gezien als een van de beste tennissters ooit. Ze maakte vooral indruk met haar ongelooflijke backhand. Henin won maar liefst 7 Grand Slams waaronder 4 maal Roland Garros. Ook won ze goud op de Olympische Spelen en stond ze voor 117 weken als nummer 1 op de WTA-ranglijst.

Fred Deburghgraeve

Met zijn opvallend kaal geschoren hoofd blonk Deburghgraeve tussen 1994 en 1998 uit als schoolslagzwemmer. Tijdens zijn glansrijke zwemcarrière won hij goud op zowel het EK, WK als de Olympische Spelen. In 1996 brak hij ook het wereldrecord schoolslag op de 100 meter, wat hem de bijnaam ‘raketje’ opleverde. Ook werd hij opgenomen in de international Swimming Hall Of Fame.

Gaston Roelants

Roelants, ook wel bekend om zijn fantastische snor is een lange afstandsloper die furore maakte tussen 1960 en 1975. Gedurende zijn profperiode was hij recordhouder op de 3000 meter en werd hij Europees en olympisch kampioen. Ook won hij vier internationale cross titels en werd hij 3 maal tweede.

Eddy Merckx

Eddy Merckx is misschien wel de beste wielrenner aller tijden. Geen wonder dat ook hij in dit rijtje thuishoort. Merckx won 525 keer een koers. Ook won hij 5 maal de Tour de France, 5 maal de Giro en werd hij 3 maal wereldkampioen. Hij won bijna alle klassiekers en toonde keer op keer zijn klasse door zijn aanvallende stijl.

Sven Nys

De Kannibaal van Baal werd vooral bekend als veldrijder. Hij won 2 maal het wereldkampioenschap, 9 maal het Belgisch kampioenschap en 7 maal de wereldbeker. De honger naar trofeeën stopten hier echter niet, hij won ook 13 keer de superprestige en 9 maal de trofee veldrijden. Verder won hij verschillende wielerkoersen en mountainbikewedstrijden. Als mountainbiker werd hij 5 keer Belgisch kampioen.

Michel Preud’Homme

Ondanks kleppers als Jean-Marie Pfaff en Thibaut Courtois wordt Michel Preud’Homme nog steeds gezien als de beste doelman van onze rode duivels. In 1994 werd hij uitgeroepen tot beste keeper op het WK. Preud’Homme stond in de goal bij Standard de liège, KV Mechelen en Benfica. Zo werd hij 3 maal kampioen van België, won hij de beker van België, de beker van Portugal, Europacup 2, nu bekend als de Europa League, en de Europese Supercup.

Delfine Persoon

In het dagelijkse leven is ze politieagente, in de ring een gevreesde tegenstander. Persoon is boksster in de klasse lichtgewicht, hierin werd ze wereldkampioene voor alle boksfederaties (IBF, WIBF, WIBA, WBA en WBC). In totaal behaalde ze 11 wereldtitels en twee Europese titels over alle federaties heen. Van haar 47 wedstrijden als prof won ze er maar liefst 44, waarvan 18 met KO!