Lente-onderhoud van huis en tuin 0

Lente-onderhoud van huis en tuin

Nu de prille zon zich al af en toe laat zien, kan het beginnen kriebelen om naar buiten te gaan en je huis en tuin een onderhoudsbeurt te geven. Na de feestperiode en nieuwjaarsrecepties, heb je weer opnieuw voldoende tijd en zin om actief te zijn in huis en buiten in de tuin. Alvast een overzichtje van de onderhoudsklusjes die je in de lente kunt doen.

Terras

Na de winter is het niet meer dan normaal dat het terras last heeft van groene aanslag, zeker op plaatsen waar wat meer schaduw is. Neem een borstel in de hand en veeg je terras schoon zodat de blaadjes, takjes of zand dat er op gewaaid is, verdwijnen. Ga vervolgens met de grove middelen je terras te lijf en giet er een middel tegen groene aanslag of aangelengde schoonmaakazijn overheen. Laat de tijd zijn werk doen en drink intussen een warme kop koffie. In de tussentijd zal de groene aanslag al een stukje opgelost zijn en kun je deze gemakkelijk met een hogedrukreiniger verwijderen. Het is meteen ook de gelegenheid om de tuinmeubelen proper te maken.

Gevel en dak

Als je in de herfst de bladeren nog niet uit de dakgoot hebt gehaald, dan is het nu het moment. Een klusje dat jou meteen ook écht iets oplevert, is het poetsen van de zonnepanelen. Na een grondige poetsbeurt, zijn je zonnepanelen niet alleen properder qua uitzicht maar ze brengen ook meteen meer geproduceerde elektriciteit op. Controleer tegelijkertijd of je gevel toe is aan een poetsbeurt aangezien je toch bezig bent met het schoonmaken van je zonnepanelen. Misschien zitten enkele voegen los of is er een barst in de aansluiting met de terrasvloer. Herstel deze grondig om vochtinsijpeling te voorkomen. Misschien heeft je poreuze gevel wel een beschermlaag nodig tegen insijpelend vocht of maak je van de lente gebruik om een nieuwe laag gevelverf aan te brengen. Een doorgedreven onderhoud kan wonderen doen voor het uitzicht van jouw huis.

Tuin

Aangezien de tuin in de winter wat minder aandacht krijgt, zou het gemakkelijk kunnen dat je het liever terug wat strakker hebt in je tuin. Hagen raken uit hun vorm, bloembakken staan er triest bij, het gazon moet wat bekomen van de winter. De snoeischaar of heggenschaar pimpen instant jouw tuin dus ga ermee aan de slag! Het gazon heeft eerder nood aan nog wat rust om te herstellen.

Voor het opruimen van een verwilderde border kan een bosmaaier handig zijn om de uitgebloeide bloemen en verdorde siergrassen te verwijderen. Zelfs kleine vaste planten die de winter niet overleefd hebben, kun je zo op een snelle manier inperken.

Stroop die mouwen dus op en geniet van een dagje buiten klussen. Met het vroege lentezonnetje erbij klaart jouw huis en tuin weer helemaal op!

Previous ArticleNext Article
Woning ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *