Je bent vast wel eens benieuwd geweest naar jouw echte identiteit. Voor een deel wordt die bepaald door jouw eigenschappen en hoe jij bent gevormd als persoon. Toch speelt jouw afkomst ook een grote rol. Deze is alleen bijna nooit zo, zoals jij denkt. Is jou altijd verteld dat je uit België komt? Dan kan het toch zijn dat je ook een andere afkomst in jouw bloed hebt. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Bepaal jouw roots
Ook al denk jij dat je voor 100% uit België komt, is dat in veel gevallen niet zo. Er zit heel vaak toch iets van buitenlands bloed in jou. Dat kan bijvoorbeeld een beetje Duits zijn. Alleen komt het ook vaak voor dat jouw roots eigenlijk in meerdere landen liggen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een gedeelte Europees zijn, maar ook Oost-Aziatisch en Inheems Amerikaans. Natuurlijk blijf jij wie je bent, maar toch is het interessant om te weten.
Vaak is het zo dat jouw ouders hier ook niet van op de hoogte zijn. Grote kans dat hen ooit is verteld dat ze voorouders hebben met een beetje Amerikaans bloed. Zij hebben niet door, dat dat ook nog in jouw DNA terug kan komen.
Natuurlijk verandert jouw roots niets aan jou als persoon, maar het kan interessant zijn om te weten waar je nou echt vandaan komt. Je kunt een DNA test afkomst bestellen om erachter te komen. Zo heb je nog wat leuks te vertellen aan je familie of vrienden. Grote kans dat niemand in jouw familie ooit zo’n test heeft gedaan. Wellicht zijn ze zelf ook benieuwd.
Ondanks dat er niks veranderd is het wel heel handig om te weten. Misschien worden sommige karaktereigenschappen dan ook duidelijk. Zo’n DNA test kan veel brengen. Het gaat ook om een stukje geschiedenis over jouw familie. Daar wil je toch meer over te weten komen.
Test jouw afkomst
Hoe heftig het ook is, het kan altijd voorkomen dat je ouders niet zijn wie jij denkt dat ze zijn. Daar kom je op een latere leeftijd achter als je steeds meer ziet dat je niet zo op je ouder(s) lijkt. Ten eerste is het vaak zo dat je dan geadopteerd bent. Dat gebeurt heel vaak en om goede redenen.
Het kan ook zo zijn, dat jouw vader niet de man is waar je moeder nu mee samen is. Je noemt hem misschien al jaren papa, maar dat betekent niet dat jullie hetzelfde DNA delen met elkaar. Vaak kom je daar op latere leeftijd pas achter. Het kan zijn dat de man in kwestie hier ook steeds meer twijfels over krijgt. In dat geval is het goed om een vaderschapstest te doen.
Natuurlijk kan iemand dan alsnog als jouw vader voelen, ook al laat de test wat anders zien. Het is immers de persoon waar je mee op bent gegroeid. Uiteraard is het wel spannend om zo’n test te laten doen. Het zou toch jullie relatie met elkaar kunnen beïnvloeden. Denk er daarom goed over na voordat je zo’n test besteld.
Bedenk ook dat het wel heel handig is om te weten voor medische doeleinden. Stel je krijgt ergens mee te kampen, dan is het wel fijn om te weten of jullie echt vader en zoon zijn. Natuurlijk wil je daar nooit aan denken, maar je kunt het altijd meer zeker weten. Anders wordt je misschien teleurgesteld op zo’n moment en dat komt dan al helemaal hard aan.
Vergeet niet dat je sterk in je schoenen moet staan voor zo’n test. Ben erop voorbereid dat je nieuws kan krijgen dat je niet leuk vind of verwacht.