Tijdloos en altijd in de mode, hout in je meubels, interieur en ramen. Vanwaar komt het en hoe onderhoud je het? Lees in dit artikel alles wat je moet weten als je nog geen houten meubels hebt gehad en pik wat interessante feitjes mee over de geschiedenis van hout.
Van Egypte tot West-Europa
Tot zover we weten zijn de eerste meubels zoals wij ze kennen uitgevonden in Egypte. Meubels zoals we ze nu kennen (zoals een bed, tafel of stoel) zijn in 4000 jaar eigenlijk bijna niet veranderd van vorm of constructie. De Egyptenaren namen hun meubelkunsten heel serieus en ontworpen zelfs koningszetels die groter waren dan voor een mens comfortabel zou zijn. Ze zijn de meesters en grondleggers van houten meubilair. De Romeinen hebben later metaal geïntroduceerd, maar in West-Europa werd in het begin veel eikenhout gebruikt. Pas wanneer we meer begonnen te ontdekken en er andere exotische houtsoorten binnenkwamen, zijn wij dol geworden van andere loofbomen en naaldbomen.
Beroemdheden onder hout
Eikenhout was in het begin en is nog steeds een van de meest populaire houtsoorten. Het lijkt nooit uit stijl te gaan door zijn mooie demonstratie van hardhout. Waarom het zo universeel gebruikt wordt, is zijn sterkte, weerstand tegen tijd en de talloze verschillende manieren om er mee om te gaan. Het wordt veelal ingezet voor meubels door de verschillende tinten in eikenhout, die gaan van geelbruin tot donkerbruin. Let wel: het is slim om je meubel van eikenhout te laten behandelen voor gebruik. Als je er aan denkt eikenhout te gebruiken voor zijn sterkte in onder andere houten deuren is dat perfect mogelijk, al zijn er ook andere opties onder hardhout zoals andere populaire liefhebbers: mahonie en meranti.
Tropisch hout voor buitenshuis
Als je een oplossing zoekt voor houten ramen en deuren buitenshuis, dan vind je die ook bij tropisch hout. Favorieten zoals afzelia, ceder en padouk vind je regelmatig in buitenschrijnwerk. Het voordeel is dat het duurzaam is en stevig. Waar je wel mee moet rekening houden is dat dit type hout ‘gevoed’ moet worden. Houd er ook sowieso rekening mee dat dit type hout altijd van kleur zal veranderen door licht en vocht. Dit heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteit en is dus een normaal proces.
Advies rond hout
Let op een paar dingen wanneer je hout koopt. Kijk eerst sowieso zelf online naar wat jij mooi vindt, en spreek dan een expert aan. Investeer gerust ook in je hout, want wat houtkenners ‘commercieel hout’ noemen zal minder kosten en ook minder lang meegaan.
Een andere tip is kijken of het hout dat je gaat kopen krom staat. Als dat gebeurt is het hout gekrompen omdat het niet eerst gewaterd of gedroogd werd en dat merk je aan de kwaliteit. Als laatste: verzorg je hout. Gebruik houtolie of beits om je stuk te hydrateren. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.