Brusselse vs Luikse wafels 0

wafels

Zeg je ‘België’ tegen een buitenlander? Dan zullen de woorden bier, frietjes, chocolade en wafels al snel volgen. Ze zijn allemaal heel erg lekker, maar onze wafels zijn toch wel spectaculair! Onze Brusselse en Luikse wafels zijn wereldwijd een succes en ook wij vinden ze o-zo-lekker. Weet jij wat de verschillen zijn? Je komt er hier achter. 

Het grootste verschil is dat Brusselse wafels zonder suiker worden gemaakt. Hierdoor zijn ze perfect geschikt om te serveren met een handvol aardbeien, poedersuiker, een flinke lepel slagroom of zelfs een bolletje ijs. De wafels zijn strak en rechthoekig en maar liefst 3 cm dik. Deze lekkernijen zijn ook nog eens luchtig en krokant, dat kan toch niet slecht zijn? Wist je dat Brusselse wafels in een speciaal wafelijzer met zo’n 20 vakjes worden gemaakt? Tel het maar eens na. Wil je ze graag eens thuis maken? Volg het recept hieronder en geniet in geen tijd van lekkere wafels.

Luikse wafels daarentegen worden wel gemaakt met suiker, namelijk met parelsuiker. Dankzij de grove suikerkorrels zijn ze veel zoeter dan Brusselse wafels. Het is dan ook niet nodig om er toppings aan toe te voegen, zelfs een beetje poedersuiker erop is not done. De suiker karameliseert aan de buitenkant maar blijft lekker compact vanbinnen. Het resultaat een lekkere krokante en chewy wafel. De Luikse wafels hebben trouwens ook eerder een ovale vorm. Wil je deze lekkere wafels zelf maken? Bind jouw short om, volg het recept en bakken maar!

Brusselse wafelsBrusselse wafels

Ingrediënten: 

  • 125 g bloem
  • 4 eieren
  • 250 ml melk
  • 150 g boter
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel poedersuiker

Begin met het opwarmen van de melk en vanillesuiker in een pan, tot de suiker volledig verwerkt is met de melk. Smelt ondertussen ook de boter in een aparte pan. Terwijl deze afkoelen, scheid je de eiwitten van de eidooiers. Doe de dooiers in een kom en meng deze met het zout en de poedersuiker. Voeg hierna de gesmolten boter, melk en bloem toe. Vervolgens klop je de eiwitten stijf en voeg je ze toe aan het beslag. Bak het deeg in een wafelijzer tot de randjes goudbruin zijn, serveer ze warm met een een beetje poedersuiker en chocolade. Krijg je er ook al zin in als je dit leest? 

Luikse wafelsLuikse wafels

Ingrediënten:

  • 500 gr patentbloem
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr verse gist (of 14 gr instantgist)
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 150 gr volle melk
  • 200 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 250 gr parelsuiker

Verwarm eerst de melk tot deze lauw is en los er de gist in op. Kneed ondertussen de bloem, suiker en het zout samen terwijl je de boter er beetje bij beetje aan toevoegt. Giet hierna langzaam de melk (met gist) erbij en kneed nog eens door. Doe als laatste de eieren erbij en kneed nogmaals tot een elastisch deeg. Laat vervolgens het deeg een uurtje rijzen op een warme plaats. Is de tijd om? Dan kan je er de parelsuiker doorheen mengen. Verdeel tot slot het deeg in bolletjes van ongeveer 100 gram (afhankelijk van de grote van jouw wafelijzer) en laat ze hierna weer 20 minuutjes rijzen. Dan kan je nu eindelijk beginnen met bakken, voor je het weet is je huis gevuld met een lekkere wafel geur en kan je smullen van deze lekkere zoetigheden. 

Welke is jouw favoriet? Een luchtige en knapperige Brusselse wafel met poedersuiker of een zoete Luikse wafel met parelsuiker?

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *