De meest stille plekken van België 0

natuur

Ben je wel toe aan wat rust, maar kun je dat moeilijk vinden met alle geluiden om je heen? In de stad kun je een mengelmoes van geluiden horen, van toeterende auto’s en huilende baby’s tot ruziënde buren. Logisch dat je soms op zoek bent naar stilte en rust. Wij hebben daarom de meest stille plekken van België voor je gevonden. Niet verder vertellen he!

watervalWe kennen in België een aantal plekken die het officiële label ‘Stiltegebied’ dragen, toegekend door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Dit zijn prachtige natuurgebieden waar fauna en flora overheersen boven mensen, maar vooral waar een aangename akoestiek zich kenmerkt. Het departement omschrijft deze plaatsen als unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt in landelijke omgeving en stedelijke omgeving. Beiden kunnen als stiltegebied worden aangemerkt. In een landelijk gebied zullen met name natuurlijke geluiden van flora en fauna overheersen. In een stedelijk gebied zal er sprake zijn van menselijke en natuurlijke geluiden die aantrekkelijk worden gevonden door rustzoekers.

Kansen zijn dat je hier dus niemand tegen komt of juist gelijkgestemden. Net waar je naar op zoek bent! Kies voor de landelijke omgeving als je niemand wil tegenkomen en kies voor een stedelijk gebied als je van een rustig stadsgezicht houdt. Enkele voorbeelden van de huidige stiltegebieden zijn: De Liereman in Oud-Turnhout, Zwarteput tussen Bilzen, Lanaken en Zutendaal, Kalmthoutse Heide in Kalmthout, Gerhagen in Tessenderlo, de Schelde-oevers in Bornem, Altenbroek in Voeren, Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi, Gestel in Berlaar, Wortel-Kolonie in Hoogstraten en het Oost-Vlaamse deel van het gebied Dender-Mark. 

natuur

Ben je al benieuwd geworden? Onze persoonlijke favoriet is het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide en de Schelde oevers in Bornem. Maar we moedigen je vooral aan om zelf je favoriete stilteplek te verkennen. Ontdek waar jij je ultieme rust kan vinden.

Zit er geen stiltegebied bij jou in de buurt? Dan is het de perfecte reden om een weekendje weg te plannen. Een beter excuus is er niet toch? Kies voor een citytrip of een bijzondere overnachting in de natuur. Zoek zelf de stilte op! Daarnaast raden we aan om de website van departement Omgeving bij te houden. Daar wordt de lijst met officiële stiltegebieden steeds vernieuwd. Kansen zijn dat het natuurgebied bij jou in de buurt binnenkort ook het label krijgt.

Previous ArticleNext Article
NATUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *