Dat gastronomie uiterst belangrijk is in België zal je vast wel weten. Wij genieten niet alleen van het lekkerste eten, we produceren het ook nog eens. Onze chocolade, wafels, biertjes en frieten zijn bekend over de hele wereld. Maar onze keuken is ruimer dan dat. Vlaanderen telt tal van lokale gerechten. Begin al maar te watertanden, want we maken een proefritje door de lekkerste Vlaamse streekgerechten.
Mechelse koekoek met mousselinesaus van pickles en Oude Geuze
Deze heerlijke bereiding is zoals de naam doet vermoeden een gerecht afkomstig uit de streek rond Mechelen. En dat heeft alles te maken met een gevogelte die traditioneel gebonden is aan deze streek, namelijk de Mechelse koekoek. De mousselinesaus die bij deze kip wordt bereid, is een van oorsprong Hollandse saus. In Mechelen bereiden ze de saus echter met een heerlijke Oude Geuze, wat het weer een beetje meer Vlaams maakt.
Boerenpaté uit de Westhoek
Wist jij dat naast Frankrijk en Nederland ook België een rijke geschiedenis heeft met paté? In de Westhoek begonnen boerinnen na de slacht van varkens met het bereiden van paté. Deze traditie bleef zich over verschillende generaties verder zetten. Ondertussen is in de streek De Veurn’ Ambachtse Paté uitgegroeid tot een van de streekspecialiteiten. In 2006 was dit de eerste Belgische paté die het label van erkend streekproduct mocht dragen.
De cuberdon of Gentse neus
Dit heerlijk snoepje is zich steeds meer aan het verspreiden naar de rest van België, maar het blijft een echt streekproduct uit Gent. Je zal deze heerlijkheid dan ook vooral tegenkomen rond deze stad. Aan het ontstaan van dit snoepje zit een leuke anekdote gebonden. Het snoepgoed werd in 1873 bij toeval uitgevonden door de Gentse apotheker de Vynck. Hij was op zoek naar een manier om zijn medicijnen langer houdbaar te maken. In deze tijd verwerkte Apothekers hun medicijnen geregeld in siroop. Ook de Vynck deed dit, maar toen hij zijn experiment een paar dagen later onderzocht, ontdekte hij dat de buitenste laag siroop was versuikerd en verhard. Het resultaat was de cuberdon. Neusjes worden gemaakt van Arabische gom uit Soedan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit goedje nergens meer te vinden in Europa. Hierdoor verdween de cuberdon bijna van de radar. Gelukkig is het sinds eind jaren ‘90 terug in opkomst.
Schuimwijn uit de druivenstreek
Jawel, ook in België worden heerlijke wijnen gemaakt. In de Vlaams-Brabantse druivenstreek wordt al decennia lang schuimwijn gemaakt volgens de traditionele methode met de Vlaams-Brabantse tafeldruif. De streek waar deze wijn niet is weg te denken van de menukaart ligt rond Overijse-Hoeilaart.
Aarschots gebak
Dit heerlijk gebakje lijkt een beetje op appeltaart. Maar zeg dit nooit tegen een inwoner van Aarschot! In de jaren ‘80 sloegen 3 Aarschotse bakkers de handen in mekaar om een unieke feest taart te bakken. Hieruit ontstond het Aarschots gebak. Deze taart bestaat uit dun bladerdeeg met frangipane en appelcompote, afgewerkt met een laagje geroosterde amandelschilfers en kokos.
Hasseltse jenever
De jenever cultuur in de Limburgse hoofdstad is overal voelbaar. Zo heb je er traditionele jeneverstokerijen, is het Nationaal jenevermuseum er gevestigd en heb je er jaarlijks de Jeneverfeesten. Om tot een echte Hasseltse jenever gerekend te worden, zal je moeten voldoen aan drie voorwaarden. De jenever moet bereid zijn op het grondgebied van het administratief kanton Hasselt (Zonhoven, Hasselt, Diepenbeek) en gemaakt worden volgens deze traditie: een distillaat van alcohol met planten, kruiden en jeneverbessen en een granen-eau de vie.