Mayonaise zelf maken is niet moeilijk! 0

saus

Ben je ook zo verzot op mayonaise, maar heb je het niet altijd in huis? Dat is geen enkel probleem, want mayonaise maak je heel gemakkelijk zelf. Het mooiste is, vaak heb je de ingrediënten al in huis en kun je in een handomdraai een lekkere mayonaise op tafel zetten. 

Bijkomend voordeel aan zelf mayonaise maken, is dat je weet welke ingrediënten erin gaan. Zo kun je je mayonaise gezonder, lekkerder en goedkoper maken dan die uit de winkel. Ook verzeker je jezelf ervan dat er geen vreemde toevoegingen of E-nummers bij zitten. Ben je voldoende overtuigd? Ga dan zelf aan de slag met dit supersnelle recept voor huisgemaakte mayonaise!

Wat heb je nodig: mayonaise

  • 1 ei
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 150 ml zonnebloemolie of extra vierge olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Doe het ei, het citroensap, de azijn, de olie en eventueel het peper en zout (naar eigen smaak) in een smalle maatbeker en gebruik je staafmixer om alle ingrediënten goed te mixen. Zet de mixer op de bodem en haal geleidelijk omhoog en naar beneden totdat de bekende romige massa ontstaat. Et voila! 

Tijdens het mixen kan de mayonaise gaan schiften. Dit voorkom je door te zorgen dat je keukenmaterialen goed schoon en vetvrij zijn én alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Schift je mayonaise toch nog? Pak dan een schone kom en doe hier een halve theelepel heet water in. Blijf wel je gebruikte mixer gebruiken. Wanneer het hete water zich tot schuim vormt kun je de geschifte mayonaise druppel voor druppel toevoegen, maar blijf mixen! De kunst zit in het blijven mixen en het toevoegen van extra water tegen het schiften.

Zin in een gezondere variant? Voeg dan 100 gram yoghurt toe aan het recept! Daarnaast kun je ookfriet mayonaise experimenteren met mosterd (begin met een theelepel) of het toevoegen van chili vlokken voor een lekkere pittige mayonaise. Laat je creativiteit de vrije loop, het kan bijna niet mis gaan!

Let wel dat er bij dit recept gebruik wordt gemaakt van een rauw ei. De mayonaise is dus niet oneindig houdbaar omdat er niet wordt gewerkt met chemische toevoegingen zoals mayonaise uit de winkel. Onze tip is dus om de mayonaise altijd lekker vers te maken en hooguit 3 of 4 dagen in de koelkast te bewaren. Je zet de mayonaise met dit korte recept toch binnen 5 minuten op tafel en zo geniet je keer op keer van heerlijke verse mayonaise. Eet smakelijk!

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *