Welke vleessoort verkies jij? 0

Bavette vlees op de BBQ

Een lekker stukje vlees, als rasechte Bourgondiërs kunnen Belgen hier echt van genieten. Op de barbecue, gebakken, gebraden of gemarineerd, het is maar wat je verkiest. Een traditionele steak of côte à l’os kennen we allemaal, maar er zijn nog heel wat andere en minder bekende vleessoorten die je echt eens moet proberen. Je leest er meer over in dit artikel.

Rund

Een biefstuk is het bekendste vlees dat afkomstig is van een rund. De filet pur, bijvoorbeeld van het Belgisch Wit-Blauw, is dan weer het malste stukje rundsvlees en ook het duurste. Heb je al gehoord van bavette? Dat is de dikke rand vlees uit de flank van het rund. Een bavette is vrij breed en dun, waardoor het snel gaar is als je het bakt. Naast bakken, kan je de bavette ook grillen op de barbecue of garen in de oven. Het lekkerst is een bavette op de barbecue, want dan krijgt het vlees een rooksmaak en aan de buitenkant een krokant randje.

Lam

Lamsvlees, je bent ervoor of niet. De specifieke smaak is zeer typerend voor lamsvlees en niet iedereen vindt dat lekker. Het vlees komt van schapen die jonger zijn dan 9 maanden en de variaties zijn eindeloos: gebakken, gegrild, gebraden in de oven, verwerkt in stoofpotten of gehakt. Lamskroontjes en lamsbout maak je misschien zelf niet snel klaar, maar het is wel erg lekker. Het bot van de lamsbout laat je best aan het stuk vlees hangen, want dat zorgt voor meer smaak en maak het vlees malser.

Varken

Een goede côte à l’os is afkomstig van het varken. Het varkenshaasje is dan weer het superieure stuk van het varken – en dus ook het duurste – omdat het een mager en mals stuk vlees is met weinig bindweefsel. De achterham van het varken gebruiken we als gekookte ham, als schnitzel of als varkensgebraad in z’n geheel. Ribbetjes zijn dan weer een klassieker op de barbecue en ook deze komen van het varken. Extra lekker met aardappelen en lookboter erbij!

Wild

In het najaar is het aanbod wild erg groot. Er zijn dan ook verschillende soorten zoals hert, konijn of fazant. Maar daar blijft het niet bij. Heb je al eens een patrijs of een kievit geproefd? Deze stukjes wild zijn iets exclusiever en dan ook ontzettend lekker.

Struisvogel

Afsluiten doen we met een exotisch dier, de struisvogel. Misschien kan je dit vlees bestellen, want het is niet zo makkelijk verkrijgbaar. Qua smaak kan je het vergelijken met rundsvlees en de kleur is donkerrood. In dit vlees zit echter een minimum aan vet en cholesterol, wat het gezonder maakt. Check online of er een officieel erkende struisvogelboerderij in de buurt is waar je heerlijk struisvogelvlees kan kopen.

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *