Zo maak je de lekkerste Belgische frietjes 0

frieten

Als er iets is waar wij Belgen trots op zijn, dan zijn het wel onze frieten! In een frituur kan je altijd smullen van lekkere frietjes en snacks, maar je kan ze ook zelf maken. Het lijkt simpel, toch kan er af en toe wel iets mislopen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat je zelf knapperige frieten kan maken.

Kies de juiste aardappel

Frieten worden gemaakt van aardappelen, daarom is het belangrijk dat je de juiste soort kiest! Ga voor een loskokende aardappel zoals het ‘bintje’. Heb je de juist gevonden? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Schil ze, spoel ze af en dep ze even droog. Nu kan je de aardappelen snijden in de gewenste dikte. Snij ze niet te dun: de ideale Belgische friet is namelijk 13 mm. Als je liever knapperige frietjes hebt, kan je ze dunner snijden. Het is niet nodig om ze hierna nog een keertje te wassen. Zo spoel je het zetmeel eraf, wat nodig is voor een knapperig resultaat. 

De friteuse frieten

Zorg ervoor dat je friteuse proper is voor je aan het bakken begint. Het is belangrijk om je frituurvet regelmatig te vervangen, na ongeveer 15 beurten is er nieuw frituurvet nodig. Als je vaak kroketten of andere gepaneerde dingen bakt, zal vervanging sneller nodig zijn. Tijd voor nieuw frituurvet? Het is niet voldoende om het oude weg te gieten en het terug te vullen. Poets je friteuse grondig, zo zal je toestel veel langer meegaan. Vergeet ook niet om alle restjes eruit te halen eens je klaar bent met bakken. Kleine frietjes verbranden snel en tasten de kwaliteit van je frituurvet aan.

Gebruik het juiste frituurvet

De olie die je gebruikt bepaald ook de smaak van je frieten. De meest voor de hand liggende keuze is natuurlijk frituurolie, dit is een combinatie van verschillende plantaardige oliën. Het is goed bestand tegen hoge temperaturen en dus ideaal voor frietjes. Ook kan je andere oliën zoals arachide-, zonnebloem- en olijfolie gebruiken. Let op: gebruik nooit extra vierge olijfolie, dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je friteuse. Wil je nog meer smaak? Kies dan voor ossevet.  

En bakken maar!frietjes

Het bakken van knapperige frietjes doe je in 2 beurten. Zorg er eerst voor dat je frituurvet verwarmd is op 160°C is, daarna bak je de frieten voor zo’n 5 minuutjes. Laat ze volledig afkoelen alvorens je ze nogmaals bakt. Voor de tweede bakbeurt drijf je de temperatuur best op tot 190°C. Bak ze op die hogere temperatuur tot ze er mooi bruin uitzien. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat de aardappelen niet te veel vet opnemen en lekker knapperig blijven. Nog een tip: droog de frieten af voor je ze bakt. Zo vermijd je dat er water in het frituurvet terecht komt. Gebeurt dat toch, dan zal de temperatuur snel dalen. Zorg er ook voor dat je niet te veel frietjes in een keer bakt, anders zullen ze aan elkaar kleven en dat wil je liever niet. Wees dus geduldig en bak in meerdere keren. 

Strooi er nog wat zout over en voilà! Nu kan je genieten van echte Belgische frieten.

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *