Zo vind je je weg door de verschillende ecolabels 0

Groene Vochtige Bladeren

Je kent ze wel, de ecolabels die je op allerlei producten tegenkomt. Ze geven aan of een product of dienst aan bepaalde milieueisen voldoet en ze zijn bedoeld om consumenten en bedrijven te informeren over het effect van een product of dienst op het milieu. Zo kan je bewuster kiezen voor duurzame producten.

Waarom een ecolabel?

Wanneer het gaat om ecolabels is het als consument vaak moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien. Elk land en elke sector lijkt zijn eigen maatstaf te hanteren en daarbovenop komt er dan nog een keer een Europese regelgeving. Ook als ondernemer is het soms moeilijk om de duurzaamheid van je producten weer te geven in een cijfer of label. Anderzijds wil je wel graag je klanten zo goed mogelijk informeren over de ecologische voetafdruk van je producten. Is zo een ecolabel dan een noodzakelijk kwaad? Of eerder een manier om de vinger aan de pols te houden als producent? Wat als je ecolabel je ook meteen kan zeggen waar je eventueel nog kan verbeteren op het vlak van duurzaam produceren?

Duurzaamheid bepalen

Je kan de duurzaamheid van een product op verschillende manieren gaan bepalen, afhankelijk van de context en sector waarin je als maakbedrijf actief bent. Sommige sectoren zijn al gebonden aan strenge regelgeving. Maar voor andere is het toch nog vaak nattevingerwerk. Een veelgebruikte methode is een duurzaamheidsindex waarbij je gaat kijken naar de milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en economische haalbaarheid. Life Cycle Assessments (LCA) of levenscyclusanalyses gaan dan weer kijken naar de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of dienst, van de grondstoffen voor de productie, het eigenlijk gebruik, tot de verwerking en recyclage ervan. Dit is geen eco-label maar het geeft je een algemene score.

Milieuproductverklaring

Een LCA kan je verder gaan uitschrijven in een milieuproductverklaring of EPD (Environmental Product Declaration). Dit is een standaardisatiecertificaat dat informatie geeft over de milieueffecten van een product of een productgroep over de gehele levenscyclus ervan. Een EPD laat je opstellen door een gecertificeerde en onafhankelijke organisatie volgens de norm ISO 14025. Het geeft informatie over de milieubelasting, energie- en waterverbruik, uitstoot van broeikasgassen en andere milieueffecten van een product.

Specifiek voor de bouwsector

Een van de sectoren die erg gefocust zijn om de impact van de milieubelasting, energieverbruik en duurzaamheid, is de bouwsector. In deze sector gelden ook steeds strengere regels als het over impact op het milieu gaat. Zo is in een aantal landen zoals Frankrijk en Nederland al een EPD certificaat vereist bij de bouwaanvraag. Het geeft je als investeerder de nodige informatie over de gebruikte bouwmaterialen, verfproducten, meubels en andere producten en je krijgt zo meteen een zicht op de duurzaamheid en de milieu-impact van je investering.

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE, NATUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *