Dit is de reden waarom de Vlaamse olie- en gasprijzen maar blijven stijgen! 0

Tanken aan de Benzinepomp

Ben jij ook zo geschrokken van je laatste elektriciteit- en gasrekening? Of wat dacht je van de hogere brandstofkosten bij het tanken van je auto? Het lijkt wel of de prijzen voor onder andere gas en olie de laatste tijd alleen maar blijven stijgen. Vraag jij je ook af waar dit door komt en of er ooit nog een einde aan deze prijsstijgingen komt? Wij zoeken het voor je uit en kijken met je mee voor oplossingen voor dit probleem! Wellicht is dit wel het moment voor je om te switchen naar een elektrische auto?

De kracht van vraag en aanbod

Net als bij alle andere verhandelbare producten wordt de prijs van olie en gas bepaald door de marktwerking van vraag en aanbod. Is er meer vraag naar een bepaald product en minder aanbod om deze vraag te voldoen? Dan neemt de prijs toe. Het omgekeerde is net zo goed waar. Dus is er minder vraag naar een bepaalde grondstof en daarmee dus een ruim aanbod om in deze vraag te voorzien? Dan neemt de prijs over het algemeen af. 

Bij gas en olie is ditzelfde aan de hand. In het afgelopen jaar is er steeds meer vraag naar gas en olie. Nu bij veel landen in de wereld het einde van de coronacrisis in zicht is, zie je dat steeds meer economieën weer opstarten. En bij een draaiende economie is veel vraag naar gas en olie door de verplaatsingen van mensen die steeds meer toenemen, maar ook door de grote toename aan internetbestellingen die vervoerd moeten worden en de grote internationale markt die veel dynamiek kent. Voor al dit transport is gas en olie nodig. 

Terwijl de vraag stijgt, zijn de gasvoorraden in Europese landen vrij laag. Dat kan te verklaren zijn door een koudere periode en het feit dat veel mensen lange tijd in huis hebben doorgebracht door de coronacrisis. Hierdoor neemt het verbruik aan gas toe. Hetzelfde geldt voor de olievoorraden. Er is minder beschikbaar terwijl de vraag blijft stijgen. Dit zorgt voor een (tijdelijke) toename in prijs. De prijs zal dus weer afnemen wanneer er meer aanbod komt of wanneer de vraag naar deze producten afneemt en verplaatst naar alternatieven bijvoorbeeld.

Aan welke oplossingen valt er te denken?

De hele maatschappij is voor haar functioneren grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen. En deze fossiele brandstoffen zijn maar in beperkte mate aanwezig op de wereld. Daarom is het goed om te kijken naar alternatieven. Een alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en steenkool zijn biobrandstoffen. Door steeds meer fossiele brandstoffen te vervangen voor een bio variant, kan de uitstoot van CO2 worden verminderd. Dit heeft weer een gunstig effect voor het milieu.

Daarnaast is het een goede en voordelige optie om eens naar je eigen benzine en gasverbruik te kijken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen budget. 

Denk bijvoorbeeld eens na over een toffe vakantie in eigen land voordat je zonder na te denken weer in het vliegtuig stapt voor een kort weekendje weg. De korte vluchten binnen Europa lijken wellicht onschuldig, maar bij een vliegreis komt zeer veel uitstoot van CO2 kijken. Bovendien zal de stijging van de olieprijzen ook zijn effect hebben op de prijzen voor vliegtickets. De brandstofprijzen voor vliegtuigen zijn tientallen euro’s gestegen en die worden vervolgens weer doorgerekend naar de gebruiker. Dat zul je dus op korte termijn terug zien in de prijs van een vliegticket. Dan klinkt die vakantie in eigen land of die trip met de trein door Europa ineens wel als een hele aantrekkelijke optie toch?

Previous ArticleNext Article
NIEUWS ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *