In 5 stappen door de meest veelzijdige natuurgebieden van België 0

Natuurgebieden in België

Natuurliefhebbers hoeven niet ver te zoeken, want in België kennen we de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden. Hou je van mountainbiken door ruige berggebieden of wil je juist liever wandelen op de meest stille natuurgebieden? Daarvoor hoef je echt niet op vakantie te gaan. Wij zetten de vijf mooiste en meest uiteenlopende natuurgebieden voor je op een rij die je dichtbij huis kunt vinden. Waar wacht je nog op?

Mystieke bossen

België kent een heleboel prachtige bosgebieden en wouden. Je kunt dan denken aan de Ardennen, maar ook de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant kennen een heleboel verschillende soorten bossen. Kies uit dennen- en beukenbossen afgewisseld met heide en open landschappen in het Averbode bos of het Heibos bij Kortenaken. Een van onze favorieten is het Uilenbos bij Hove. Hier kun je ook een mooie korte route lopen met kinderen.

Dit zijn perfecte gebieden om een mooie wandeling te maken. Kom volledig tot rust en tot jezelf of maak er een gezellige date van. Niemand zegt nee tegen een romantische boswandeling toch?

Ruige bergen

De hoogste berg van België vind je in de Hoge Vennen. De Signal de Botrange is het hoogste punt van België met 694 meter. Rond dit punt kun je prachtig wandelen door het complex, maar ook mountainbiken en fietsen. Wil je meer bergen en heuvels spotten? Dan kun je naar de Baraque de Fraiture in de gemeente Vielsalm of de Croix-Scaille op de Frans-Belgische grens in de provincie Namen. Genoeg mogelijkheden om op avontuur te gaan!

Uitwaaien aan de kust

Als we de meest veelzijdige natuurgebieden van België bespreken dan mogen de uitgestrekte kustgebieden natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Voor de kuststreek van België komen jaarlijks duizenden toeristen uit heel Europa op bezoek. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat deze gebieden een regio vol natuur en recreatiemogelijkheden kennen. Ideaal voor een lang weekend weg of een mooie zomervakantie. Kom jij ook uitwaaien bij Zeebrugge, wandelen bij Oostende of windsurfen bij de Panne? De kustgebieden lenen zich erg goed voor familievakanties en romantische weekendjes weg. Je hebt diverse mogelijkheden aan hotels en AirBnB’s in de buurt.

Rivierlandschappen en wild spotten

België kent een heleboel kleine wateren en een paar grote rivieren die door het landschap stromen. De hoofdrivieren zijn de Maas, de Schelde en de IJzer. Deze grote rivieren kennen een heleboel kleine bijrivieren, beekjes en kleine zijriviertjes. Om deze wateren heb je prachtige groene rivierlandschappen waar je mooi kunt recreëren. Op sommige plekken kun je recreatief gaan vissen, zoals bij Aywaille en Houffalize. Daarnaast zijn er mogelijkheden om wild te zwemmen. Let daarbij wel op de aangewezen zwemzones want je mag niet zomaar overal zwemmen in de natuur. Kies daarom voor zwemvijvers zoals de Hoge Rielen in Kasterlee of de Gavers Geraardsbergen bijvoorbeeld.

Een van de belangrijkste natuurgebieden in België is Nationaal Park Hoge Kempen. Hier vind je een combinatie van de eerder genoemde landschappen én kun je wildlife spotten. Wat dacht je van everzwijnen, edelherten en een heleboel verschillende vogels, vlinders en andere insecten. Vergeet daarom niet je verrekijker mee te nemen!

En zelfs wintersport?!

Wist je dat je met een beetje geluk zelfs in België kunt skiën? Het zijn geen grote wintersportgebieden zoals je kent uit Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland, maar je kunt wel degelijk prachtig skiën in België. Niets gaat boven natuursneeuw in de buitenlucht. Dus zie jij de eerste sneeuwvlokken vallen? Ga dan vlug naar de Ardennen. Met name rond het gebied Bütgenbach en de Baraque de Fraiture heb je kans op mooie ski- en langlaufroutes. Heb jij al zin in wintersport gekregen?

Previous ArticleNext Article
NATUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *