6 typische Belgische gerechten inclusief recept! 0

Stoof potje

Wil je het echte België proeven? Dan kun je niet om deze 6 klassieke gerechten heen. De Belgische gastronomie is veelzijdig en zeer smakelijk. We zetten de 6 best bekende Belgische gerechten voor je op een rij met een vliegensvlug en simpel recept om zelf uit te gaan proberen. Doe hier je inspiratie op:

1. Belgische frieten met mayonaise

We beginnen uiteraard met een echte klassieker. Heerlijke Belgische frieten met een flinke schep mayonaise erop. Uiteraard zijn er bij de meeste frietkotten tegenwoordig heel veel verschillende sauzen aanwezig, maar van oorsprong eet je friet met mayonaise. Zelf maken is heel simpel. Snij de aardappels naar wens in dikke of dunne reepjes en laat ze even weken in een pan met koud water en een schepje zout en suiker. Haal de aardappelreepjes er na een halfuur uit en frituur de frieten ongeveer 5 minuten op 180 graden. Haal ze uit de frituur, laat ze afkoelen en frituur vervolgens voor een tweede keer nog eens 5 minuten totdat ze goudgeel zijn. Door het dubbele frituren worden de frieten extra knapperig. Serveren doe je uiteraard in de klassieke puntzak.

2. Vol-au-vent

Een gerecht uit het oude kookboek van oma, vol-au-vent! Ook wel koninginnenhapje of ragou genoemd. Een kuipje bladerdeeg gevuld met kip, paddenstoelen en een romige dikke saus. Het ziet er misschien simpel uit op je bord, maar in de bereiding kan best wat werk zitten. Maak het jezelf daarom makkelijk en koop voorgebakken bladerdeegbakjes, geprepareerde ragou van de slager of, nog beter, bestel het bij een lokaal restaurant. En smullen maar! Ideaal te combineren met een van de heerlijke bieren die België kent voor een smakelijk Vlaams avondje!

3. Witloof uit de oven

Na de eerste twee zwaardere maaltijden is het nu tijd voor wat groentjes. Witloof uit de oven is een echte publiekslieveling. Je kookt vooraf de witloof, rolt het in een plakje (vegetarische) ham en giet hier de bechamelsaus met geraspte kaas overheen. Doe maar niet te zuinig met de geraspte kaas! Dit gerecht kun je het hele jaar door eten, maar is het lekkerst in het witlof seizoen.4

4. Stoemp

Nu we toch met de groentjes bezig zijn, mag de overheerlijke stoemp natuurlijk niet ontbreken. Dit is een stamppot van gestampte aardappelen met diverse groenten erin. Eigenlijk kan je de gestampte aardappelen met allerlei groenten combineren. Ideaal dus om de restjes in je koelkast op te maken. Wij maken stoemp het liefst met wortelen, uien en paprika. En vergeet de smakelijke jus natuurlijk niet!

5. Luikse balletjes

Boulets Liégeois zijn gehaktballetjes in een Luikse siroop van appels en peren. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet. Ideaal om te serveren op een feestje. Hou er wel rekening mee dat je genoeg maakt, want van deze balletjes kun je geen genoeg krijgen! 

Wist je dat je deze gehaktballetjes tegenwoordig ook heel lekker met vegetarisch gehakt kunt maken? Het vegetarisch gehakt kun je nu helemaal niet meer van echt gehakt onderscheiden. Serveer je dit op een feestje? Reken maar dat iedereen verantwoord loopt te smullen!

6. Vlaamse stoverij

Last but not least, heerlijk Belgisch stoofvlees of draadjesvlees. Dit vlees is langzaam gegaard in een stoofpotje met bier (het liefst een flinke trappist voor extra smaak!) een boterham met mosterd en een bouquet garni. Laat het stoofpotje een dag of twee trekken zodat de smaken goed in elkaar zijn overgegaan. Dit is een heel gemakkelijk recept om voor grote groepen klaar te maken. Maak de pannen een dag of twee van te voren en je hoeft op de avond zelf alleen even op te warmen!

Nog meer inspiratie opdoen? Bon appetit!

Previous ArticleNext Article
CULTUUR ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *