NFT’s als nieuwe trend: dit moet je er allemaal over weten 0

Laptop voor Online Cryptocurrency

Cryptocurrency, bitcoins en NFT’s, het zijn termen waar je niet meer omheen kunt. Iedereen heeft het erover en er zijn veel mensen die er in investeren. Over bitcoins weten we tegenwoordig al aardig wat te vertellen, we weten ondertussen allemaal wat het grotendeels inhoudt. Maar, hoe zit dat met NFT’s? Wat zijn het en wat kun je er mee? Alles wat je erover moet weten lees je terug in dit artikel. 

Wat is een NFT?

NFT staat voor Non-Fungible Token en is een uniek bestand. Dat bestand staat opgeslagen op een digitaal kasboek, beter bekend als blockchain. Een NFT is dus uniek en niet vervangbaar, of te wel non-fungible. Als eigenaar van een NFT, krijg je een eigendomscertificaat, die je dus koppelt aan jouw unieke digitale object. De NFT is niet een bestand, zoals een video of afbeelding. De NFT verwijst juist naar de plek waar het externe bestand is opgeslagen en die verwijzing vind je dus in jouw eigendomscertificaat. 

Crypto en NFT

Er wordt vaak gedacht dat NFT een onderdeel is van crypto en dat ze dus min of meer hetzelfde zijn. Dat is niet waar. Er zijn overeenkomsten tussen crypto en NFT, maar ook duidelijke verschillen. Crypto is een betaalmiddel en NFT is dus een uniek bestand. NFT kun je niet inwisselen en crypto weer wel. Het is wel zo dat je het ene nodig hebt om het ander te kopen. Een NFT kan bijvoorbeeld aangekocht worden met cryptomunten. Mensen die zich al vroeg verdiept hebben in crypto, hebben dus ook een voorsprong in NFT. 

Als je een NFT koopt, is de registratie ervan gekoppeld aan jouw cryptoportemonnee. Hierdoor heb je bewijs dat de NFT in jouw bezit is. 

Waarom zo populair?

NFT bestaat al langer, maar is sinds vorig jaar ineens wereldwijd populair geworden. Het is iets bijzonders, omdat het altijd moeilijk was om schaarste te creëren online. Met NFT is die schaarste dus wel gecreëerd, wat enorm uniek is. Zoals je misschien wel weet wordt een prijs hoger als er minder van op de markt is. Een prijs stijgt dus bij schaarste, zo werkt het met vraag en aanbod in de economie. NFT zijn dus automatisch veel waard, omdat er maar één van beschikbaar is. Sparen is tegenwoordig toch weggegooid geld, dan kun je beter in NFT’s investeren. 

Kun je NFT’s zelf maken?

Aangezien de NFT’s zo populair zijn en voor tonnen worden verkocht vraag je je vast af of je ook zelf NFT’s kunt maken. Het is momenteel een gat in de markt, dus nu is ook het juiste moment om in te stappen. Dat kan door bijvoorbeeld je eigen NFT’s te maken. Denk er wel aan dat hier veel bij komt kijken. Het is eerst belangrijk om een thema te kiezen. Kies altijd voor een thema dat jou ligt en dat ook populair kan worden, zo is het leuk om eraan te werken en kun je er hopelijk veel geld aan verdienen. Daarnaast moet je natuurlijk jouw kunst vorm kiezen. Wil je bijvoorbeeld zelf iets tekenen? Of wil je online iets maken in een digitaal programma, zoals Photoshop. De mogelijkheden zijn eindeloos, want er valt veel onder kunst. En niet geheel onbelangrijk, op welke blockchain wil jij jouw NFT uiteindelijk gaan plaatsen? 

Daarnaast zijn er nog andere keuzes die gemaakt moeten worden. Kies voor een naam en een beschrijving voor je NFT. Bovendien moet je bepalen hoeveel versies je uit wil brengen. Je kunt jouw NFT wel 2.000 keer uitbrengen, maar besef wel dat NFT’s zo populair is, omdat deze schaars zijn. Ook moet je voor jezelf bedenken of je royalty’s wil instellen op je NFT. Dat betekent dat je een stuk van het winstrecht zelf houdt, wat betekent dat je altijd een deel van het verkoopbedrag krijgt, wanneer iemand jouw NFT doorverkoopt. 

Als je alle keuzes hierboven hebt gemaakt, kun je de NFT gaan creëren. 

Previous ArticleNext Article
NIEUWS ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *