Waarom dronken rijden zo gevaarlijk is 0

Geparkeerde Auto met Donkere Achtergrond

Na een gezellige avond op café met de vrienden de auto weer naar huis nemen? Als je een paar glazen op hebt, is dat geen goed idee. We weten het allemaal wel en geven het niet graag toe, maar de praktijk leert dat nog al te veel mensen wel eens een oogje dichtknijpen en onder invloed toch de wagen gebruiken. In deze blog geven we je mee waarom dronken rijden zo gevaarlijk is.

Je reactiesnelheid vervaagt

Iemand die alcohol op heeft, reageert trager. In de auto vertaalt zich dat naar een langere remafstand. Na 2 glaasjes wijn vertraagt de reactiesnelheid met 0,5 seconden. Dat lijkt zo misschien niet veel, maar tegen een snelheid van 80 kilometer per uur heb je 11 meter langer nodig voor je tot stilstand kunt komen!

Je denkt niet helder

Onder invloed achter het stuur kruipen is dus een big no no, maar eens een glaasje op, lijkt het of je de wereld aan kan en dat je nog “prima rijden kan”. Fout, maar helaas laten te veel mensen zich nog vangen door dit waanbeeld. Daar zit ‘m dus ook meteen de valkuil. De alcohol in je bloed heeft dit effect op de hersenen dat je niet meer helder kan denken. Zo plegen er ook heel wat vluchtmisdrijf omdat ze door de schrik en de intoxicatie niet meer behoorlijk functioneren.

Gevolgen van dronken rijden

Als je betrapt wordt op rijden onder invloed, kan je je aan een fikse boete verwachten. Nee, de straffen zijn niet mals. En maar goed ook. Van geldboetes met onmiddellijke inning tot levenslang rijverbod en gerechtelijke vervolging, je riskeert het allemaal. Maar naast alle ongemakken van zulke straffen, ben je natuurlijk in de eerste plaats een gevaar op de weg voor jezelf én voor onschuldige anderen. Ben je ondanks beter weten in toch in je auto gestapt en betrapt op dronken rijden? Dan kan je met de boetecalculator berekenen hoeveel je escapade je gaat kosten.

Nultolerantie?

Een nultolerantie is in België nog geen feit. Je mag tot 0,5 promille in je bloed hebben. Dat zijn 2 glazen. En dat is misschien ook net wel de reden waarom het toch nog zo vaak misgaat in ons land. Beter ben je dus BOB en heb je als je gaat rijden helemaal geen glaasjes op!

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *