De rentes die je momenteel ontvangt op je spaargeld dat op de bank staat zijn astronomisch laag terwijl de inflatie maar blijft toenemen. De media schrijft zelfs dat het verlies op spaargeld nog nooit zo hoog lag als deze maand december. Door een zeer lage rente op je spaarcenten en een vrij hoge inflatie betekent dat je koopkracht afneemt. Producten worden immers duurder en je geld wordt minder waard. Hoog tijd om eens uit te zoeken hoe dat precies zit, wat dit verlies op spaargeld inhoudt en wat eventuele oplossingen zijn. Lees je mee?
Waarom is de rente zo laag op je spaargeld bij de banken?
We leven nu al een tijdje in een periode dat de spaarrente bijzonder laag is. Het geld dat je op je spaarrekening hebt staan levert dus weinig op, maar hoe komt dat nu precies? Jarenlang is de rente in kleine stapjes gedaald tot het niveau van nu. Je kunt je ongetwijfeld nog de periode herinneren dat de rente op spaargeld rond de 5 procent was. Na de economische crisis uit 2008 is deze rente langzaamaan gedaald en is inmiddels het nulpunt in zicht gekomen of is er zelfs al sprake van negatieve rente. Negatieve rente houdt in dat je geld moet betalen om je spaargeld op de bank te kunnen zetten en dat voelt natuurlijk vreemd. Dat de rente zo laag is komt in essentie door de Europese Centrale Bank die de rente op haar beurt weer laag houdt om de economie te stimuleren. Het is immers interessanter om geld uit te geven of te beleggen en investeren dan op je spaarrekening te houden met deze lage rente..
Dat betekent overigens ook dat wanneer de economie weer voldoende hersteld is na de economische crisis, het waarschijnlijk is dat de rente weer iets kan stijgen. Wanneer en hoe dat zal verlopen, dat is afwachten voor ons allen.
Hoe komt het dat er zoveel inflatie is op dit moment?
De afgelopen periode is de inflatie behoorlijk gestegen. Inflatie betekent dat alle producten om je heen duurder worden. Dat merk je bijvoorbeeld met het doen van boodschappen of het kopen van kleding en andere artikelen. Je kunt in feite minder kopen van hetzelfde geld. Dat de prijzen stijgen, dat heet inflatie. Ook een lichte inflatie kan ervoor zorgen dat het beter gaat met de economie omdat er meer geld wordt uitgegeven. Een te hoge inflatie zorgt er juist voor dat er relatief minder geld wordt uitgegeven en werkt juist averechts. De vrije markt van producten en grondstoffen bepaalt de prijs. Bij veel aanbod en weinig vraag dalen de prijzen en bij veel vraag en minder aanbod stijgen de prijzen juist. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de Vlaamse gas- en olieprijzen op dit moment. Vaak zijn deze schommelingen in prijsstijgingen tijdelijk omdat het aanbod in bijvoorbeeld gas en olie weer aangevuld zal worden of er komen andere alternatieven beschikbaar waardoor de vraag naar bepaalde producten ook weer afneemt (en daarmee de prijs dus ook).
Wat zijn de andere mogelijkheden om met je spaargeld te doen?
Natuurlijk doe je er verstandig aan om een deel van je geld te sparen voor onvoorziene uitgaves voor je gezin of voor je huis bijvoorbeeld. Maar het kan ook interessant zijn om andere bestemmingen voor je spaargeld te vinden. Je kunt natuurlijk meer uitgeven, van het leven genieten en de economie stimuleren. Daar is niets mis mee! Maar je kunt je ook (laten) informeren over de mogelijkheden van beleggen en investeren. Het rendement op aandelen is vaak vele malen hoger dan de rentes die je nu op spaargeld kunt verwachten. Klinkt interessant toch?