Ervaren werkkracht vs. doe-het-zelver: wie doet wat? 0

Doe-het-zelver op huisinspectie

Je kent het wel: er moet iets in huis of in de tuin gebeuren en je buurman, echtgenoot of moeder zegt wel dat hij of zij het zelf aankan met de zin: “daar hoef je toch niemand voor te betalen?” Wanneer kan je rekenen op een doe-het-zelver en wanneer schakel je toch beter een ervaren en professionele kracht in? Wij zetten je alvast op weg.

Ken jezelf en je doe-het-zelver

Ben je iemand met twee linkerhanden die zelfs geen IKEA meubels in elkaar kan steken? Oké, dan schakel je beter wat hulp in. Is je doe-het-zelver ook net iets té zelfzeker en werkt hij of zij niets af of heeft eigenlijk geen tijd? Dan is het misschien ook niet zo’n goed idee om samen in zee te gaan. Alleen jij kent jezelf en je doe-het-zelver goed, dus met wat zelfkennis ben je al een heel eind.

Klusjes voor de doe-het-zelver

Een vliegenraam installeren met een DIY kit? Een handige DIY’er kan ermee aan de slag. Behangen, schilderen en glasvezelbehang plaatsen: een pietje precies die handig en proper is, kan de klus ook klaren. Vloertegels plaatsen kan je als de ondergrond goed onderhouden is, en je hier wat in getraind bent. Ook andere kleine klusjes zoals Led-verlichting plaatsen, lampen vervangen en tochtstrips bevestigen, kan een handige Harry of Henrietta zeker. Werkbroek aan, materiaal in de hand, en klaar is kees!

Twijfelgeval

Elektriciteit zelf in huis plaatsen is zo’n twijfelgeval: op zich kan je met wat goede organisatie en de juiste tools zeker elektriciteit plaatsen. Maar een elektricien heeft jaren ervaring en kan dit veel vlotter en juister in orde maken. Elektriciteit is de basis van je huis, dus misschien is een vakman de investering wel waard, zeker gezien de controle die achteraf gebeurt. Ook dakwerken, Gyproc plaatsen en leidingen leggen, laat je best aan vakmensen over. Waarom? Een vakkracht heeft de nodige materialen, veiligheidsvoorzieningen en ervaring om zo’n klusjes te klaren. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen met stalen tip en werkhandschoenen die je moet dragen bij zware Gyproc-platen. Of aan de veiligheid bij dakbedekking.

Hoe vind je een goede werkkracht?

Oké: je hebt bepaald welk klusje voor de werkkracht is, en je buurman vol goede bedoelingen laat je de andere zaken doen. Maar ook bij professionele partijen moet je het kaf van het koren scheiden: zoek online reviews op, gebruik een overkoepelend platform van werkmannen en hoor eens bij vrienden en familie.

Previous ArticleNext Article
INSPIRATIE ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *