Met maar liefst meer dan 2000 km aan verharde fietspaden, is Limburg dé fietsprovincie van Vlaanderen. Je kan makkelijk en veilig van knooppunt naar knooppunt fietsen zonder ook maar één auto tegen te komen. Er behoren ook heel wat uniek routes tot dit geweldige fietsroutenetwerk. In 2016 opende de fietsen door het water route en ondertussen zijn er nog twee andere routes uitgewerkt met hetzelfde concept. Wil je er alles van weten? Lees dan zeker verder!
Fietsen door het water
Ben je in de buurt van Bokrijk? Stop dan zeker eens aan knooppunt 91, want daar kan je door het water fietsen, wandelen of joggen. Het fietspad leidt dwars door een vijver en is wel 200 m lang. Het pad gaat een beetje omlaag waardoor je het water op ooghoogte kan zien. De vijver is de woonplaats van heel wat eenden, ganzen en soms zelfs zwanen. Deze dieren zijn erg nieuwsgierig en zwemmen vaak dicht bij de rand en dus vlak aan je hoofd, wat de ervaring alleen maar unieker maakt. Neem zeker eens een kijkje tijdens zonsopgang en -ondergang, want dat levert mooie taferelen op.
Dit bericht bekijken op Instagram
Fietsen door de bomen
De fietsroute door het water was zo’n succes dat er al snel een variant op volgde: fietsen door de bomen. Deze route bevindt zich letterlijk tussen de bomen. Onderweg kom je verschillende soorten vogels en eekhoorntjes tegen, je wordt één met het bos. Via een cirkelvormig fietspad fiets je helemaal tot tussen de boomtoppen. Het is in totaal 700 m lang en wel 10 m hoog. Het pad wordt ondersteunt door roestkleurige palen die de rechte stammen van de dennenbomen in het bos symboliseren. Fietsen door de Bomen ligt aan knooppunt 272 van het fietsroutenetwerk in natuurgebied ‘het Pijnven’ in Hechtel-Eksel.
Dit bericht bekijken op Instagram
Fietsen door de Heide
Dit is de nieuwste belevingsroute in Limburg. Deze bevindt zich in het enige Nationale park van Vlaanderen: het Nationale Park de Hoge Kempen in Maasmechelen en is 4 km lang. De eyecatcher is de 300 m lange houten fietsbrug die je hogerop brengt naar een panoramisch uitzicht. Deze route vertelt niet alleen het verhaal van het Nationale Park, maar ook van het mijnverleden. Voor de bouw van de brug werd het hout van de naaldbomen, die als stuthout voor de mijnen waren aangeplant, gebruikt.
Dit bericht bekijken op Instagram
Dankzij al deze unieke fietsbelevenissen kan je dus wel zeggen dat Limburg een echt fietsparadijs is! Laat het ons zeker weten als je één van deze routes al eens hebt bezocht.
1 Comments