Je kan er niet naast kijken: België is dol op de wielersport. Waar je vroeger af en toe eens naar het wielrennen keek, kijkt elke zichzelf respecterende fanaat tegenwoordig het jaar rond, van de klassiekers in de lente en zomer tot de veldritten in de herfst en winter. Wat maakt deze sport zo populair? We zetten de redenen op een rijtje.
De koers is van ons
Ons land heeft meer dan andere landen een rijke geschiedenis in de wielersport. Al sinds de jaren ’60 leveren we enkele van de beste renners ter wereld. Kleppers zoals Eddy Merckx, Johan Museeuw, Tom Boonen en recent Wout Van Aert hebben talloze klassiekers gewonnen en zetten wielrennen wereldwijd in de kijker als een topsport.
Maar wielrennen is vooral ook een volkssport. Belgen springen steeds vaker zelf de fiets op en vormen vriendenteams om te gaan koersen. We komen samen rond koerswedstrijden en maken er een gezellige barbecue van – of soms een regelrecht volksfeest. De pronostiek bespreken en samen kijken naar een wedstrijd zorgt voor gezelligheid en ontspanning. Supporteren kan in een volkscafé of op een plek waar de koers passeert – vaak aan de voordeur. In de zondagse woonkamers wiegen de landschappen van de Tour de France en de Vuelta de oudere generatie in slaap of vormen het achtergronddecor voor een gezellige babbel. En met ‘Vive le Vélo’ brengt Karl Vannieuwkerke sfeer voor het hele gezin met een mix van koers, lokale tradities, interviews en Franse chanson. Het is, met andere woorden, niet enkel een sport maar ook een cultuur.
Techniek en mode
Net zoals de kledingmode de laatste decennia boomt, worden ook wielerfanaten in stijgende mate verleid met innovatieve koersfietsen van merken als Giant, Bianchi of Trek. Bijhorend vind je ook steeds meer technische snufjes en stijlvol vormgegeven wielerkledij zoals van Assos, Castelli of Bioracer.
Zo vind je ook tal van wielermagazines waar liefhebbers op de hoogte worden gehouden over het laatste wielernieuws en de coolste stijl en technieken, en die ook een stijlvolle blik achter de schermen bieden van de sport, met verhalen van de allerbeste renners.
Het sparen voor en upgraden van een eigen koersfiets is een geliefd streefdoel van wielerfanaten, waarbij ze onderling vergelijken met de fietsen van de toprenners als norm. En wie graag uitpakt met de eigen prestaties en ook die graag vergelijkt, kan dat moeiteloos met apps zoals Strava. Zo wordt een doorsnee wielerliefhebber steeds vaker een stijlvol geklede amateur met een professionele wieleruitrusting en een bovengemiddelde kennis van zaken.